Accenture

- corporate identity into the premises
Andersen Consulting, Valbonne, France, Architect: Studios Architecture, Erik Sveberkrop, Pierre Pastellas, Photo: Lennart Ström
Sophia Antipolis is one of the largest science parks in Europe, and most of the companies that have settled in this French "Telecom Valley" work in computers, telephones and biochemistry. There are 1,100 companies, 17,000 engineers and more than 4,500 researchers and students. This provides an international environment, with 50 nationalities represented.

 

Short facts
Location: Sophia Antipolis, Valbonne, France
Construction years: 1994. New interior 1995
Architect: Studios Architecture, Erik Sveberkrop, Pierre Pastellas
 
Accenture took over the premises
Andersen Consulting, Valbonne, France, Architect: Studios Architecture, Erik Sveberkrop, Pierre Pastellas, Photo: Lennart StrömThe building was designed by Jean-Francoise Duret. The exterior comprises prefabricated, untreated concrete panels, burgundy coloured window sections made of aluminium and fixed, white panels for sun protection. At present 350 people work in the building.
The first tenant was Digital. When they moved out, Accenture took over the premises. In conjunction with the move Accenture, who work in the field of corporate strategies, decided to put their own corporate identity into the premises (at that time still Andersen Consulting’s).
 
Clear wishes
Andersen Consulting, Valbonne, France, Architect: Studios Architecture, Erik Sveberkrop, Pierre Pastellas, Photo: Lennart StrömThree architects’ offices of international renown submitted proposals for the new interior. Accenture had three clear wishes:
 
 
 
 
  1. To develop an open, flexible office solution with fewer "quiet rooms" and larger open rooms. The idea of this was to give employees the chance to choose a workplace according to the task they were performing. The company also decided to separate the consultants from the permanent administrative staff.
  2. To reduce the work area per person. The idea of this was to provide more access to individual workplaces while at the same time creating a number of larger shared areas.The shared areas are mainly in the middle of the building, to give the workplaces more daylight.
  3. To achieve a pleasant, comfortable working environment with minimal disruption for employees and customers. The contract was awarded to Studios Architecture in Paris. The architects’ office used exclusive materials for the interior design: matt steel door sections, pear wood panels on the walls and polished travertine on the floor.

The requirement for good acoustics was clearly expressed by Accenture. The architects therefore worked in partnership with the acoustic consultancy L.A.S.A, who carried out a computer simulation.

 


Offices - room by room

Ecophon official reference: office, quiet zone. Project: Connecta AB, Stockholm, Sweden. Architect: FFNS Arkitekter AB. Photo: Åke E:son Lindman. System: Focus E.

Find the right arguments and solutions for room types within Offices.

About Sound in Offices

Government office

There is a direct link between the sound environment and the success of a work place concept.