Kogag

- office layout to better match the work organisation
Kogag, Solingen, Germany, Architect: Planungsgruppe Vierkötter Lenz Kamper GmbH, Photo: Lennart Ström
Kogag work in the field of events and promotions; everything from shows, business trips, computer service and gift advertising to telemarketing, exhibitions, trade fairs and seminars. The company has 101 employees and arranges around 250 events per year.

 

Short facts
Location: Solingen, Germany
Construction years: New interior 1995
Architect: Planungsgruppe Vierkötter Lenz Kamper GmbH, Dipl. Ing. Rolf Vierkötter
 
New premises for growing organisation
Kogag, Solingen, Germany, Architect: Planungsgruppe Vierkötter Lenz Kamper GmbH, Photo: Lennart StrömPreviously Kogag’s employees were based in two separate buildings, mainly in cellular offices. Work was carried out in a traditional office. A new head office was needed, not only to increase capacity and gather the workforce in one place, but also to adapt the office layout to better match the work organisation.
The idea was to create a functional building that supported the company’s working practices and its perceived corporate culture. An old car showroom of 2,000 square metres with office space and a car-wash hall turned their vision into reality.
 
Austere character
Kogag, Solingen, Germany, Architect: Planungsgruppe Vierkötter Lenz Kamper GmbH, Photo: Lennart StrömThe building has a simple, austere character. The exterior consists of white plaster. The display windows in the façade were replaced by polished wall panels with regular holes cut out for windows.
The dominant colours are white, black, red and yellow – Kogag's company colours. A curved wall panel of yellow plaster welcomes visitors into the entrance, creating order and making it easy for people to find their way around the premises. Black areas denote places for peace and concentration.
The old industrial architecture is well suited to work in an open area. Kogag's departments, which comprise five to seven people each, are located in the large hall.
 
Inviting communication
Screens and cupboards form the boundaries between the various departments. The lighting that is set into the existing steel construction adds light and transparency. The open areas invite to communication.
Each department has access to private zones and areas for privacy. Between the departments are meeting rooms that are available to all workgroups and departments. In the building’s administrative section, however, the workplaces are arranged in traditional cellular offices.
To avoid noise problems in the open premises, at an early stage Kogag turned to the acoustics company Graner & Partner. The acoustics consultancy carried out computer simulations of the large hall and tested the sound absorbent properties of the various materials; the aim was to ensure a good working environment.

Offices - room by room

Ecophon official reference: office, quiet zone. Project: Connecta AB, Stockholm, Sweden. Architect: FFNS Arkitekter AB. Photo: Åke E:son Lindman. System: Focus E.

Find the right arguments and solutions for room types within Offices.

About Sound in Offices

Government office

There is a direct link between the sound environment and the success of a work place concept.

Sponsors of this page: Chocolate slim also read.